Assalamualaikum :) i'm Munirah. this is my blog. i'm writing things that bugged in my mind, do respect me if u wanna me to respect u :) family . friends . him :) they are all mine. i become stronger with them by my side :)

Tuesday, October 18, 2011

ilmu itu dikongsi bersama :)

assalamualaikum :)

dekat entry aku yang lepas, aku ade cakap pasal aku attend kursus membuat baja organik. kenapa sebenarnya baja organik ni penting ? kenapa ? sebab kita nak makan makanan atau tanaman yang tak disembur atau membesar dengan racun atau bahan kimia ! thats why baja organik nih penting untuk kita bila kita nak menanam :)

well, penceramah tuh ade share 1 cerita, dia banyak pengalaman dan dari cerita dia tu aku boleh lah nak cakap yang gaya die datang masuk negeri negara orang ni kadang kadang macam penjenayah pendatang asing haha . bukan ape , dia tak suka bawak kereta, dia lagi prefer nek pengangkutan awam sebab die kate bawak kereta ni memudaratkan dunia :) . nak dijadikan cerita satu hari ni die dari mane ntah tapi menumpang lori yang lalu lah , kebetulan, lori tu lori sayur , maka nya die kena naik dan duduk kat belakang. tapi pemandu lori tuh cakap ; "encik jangan cakap apeape taw , encik diam je ikut saya" , dah dia menumpang kan , dia pon diam lah.. ruparupanya sayur yang kununkunun nyer datang dari cameron highland tu BUKAN dari cameron highland !

yang aku nak cakap bukan soal sayur tuh cameron ke tak ke , tapi kadangkadang kita ditipuu oleh peniaga ! pernah tak ikut parents pergi pasar malam and nampak ade orang jual sayur murahmurah ? memang murah sangat ? haaaa tu gred sayur paling teruk sekali ! even aku tak bape makan sayur , tapi benda ni tak patot jadi kan ?

kat sana kiteorang diajar dan disemaikan dengan semangat nak tanam pokok or sayur sendiri :D eceeeeecehh ! haha aku yang tahu aku tak rajin ni pon semangat lah jugak :D

jadi mari :D

baja organik ade dua ,

# satu IMO/MOL iaitu baja dari sisa dapur (buahbuahan).
resepi :
1kg molases / gula merah
3kg kulit buahbuahan
2 bungkus tempe & 2 bungkus tapai
10 litre air hujan/air telaga/air basuhan beras
1 tong bekas tutop.

#kedua FAA iaitu sisa ikan .
5kg ikan
5kg gula merah
5 tapai & 5 tempe
5 botol vitagen/yakult
10 litre air hujan/air telaga/air basuhan beras

dan nak buat penghalau serangga ;
500g bawang putih kisar
500g halia kisar
250g cili hijau kisar

baja kompos .
batubatu kecik
pasir
tanah
sisa sisa dapur
air
*buat macam kek lapis :D letak layer by layer dari batubatu kecik sampai sisasisa dapur.

kalau korang perasaan lah an *macam hado je yang bace sampai bawah ! haha bahan bahan yang digunakan ada disekeliling kita , dan dicadangkan agar bahanbahan ni adalah bahan yang kita nak buang :D macam kulit buah, dari korang buang baik buat baje ye dok ? ngeeee :D

sedikit sebanyak , ini lah ilmu yang aku dapat 3 hari 2 malam hari tuh :)

hari sabtu, kiteorang pergi tengok dan belajar sendiri cara nak buat sume yang diatas . and hari ahad, kiteorang dibawa pergi ke ulu yam dimana tempat tempat tanam sayur sayuran yang kita makan pada hari ni :) and aku tengok sendiri tanaman sayur sayur yang orang tuh hantar ke giant and tesco . sangat bagus ! marilah membeli sayur dari giant dan tesco ! * deorang bayar kau iklan ke hape ? haha

fuhhh penattt :D sekian :)

7 comments:

hazirah said...

lets support baja organic for a greener earth (:

kEm aLi said...

munnn..nti hul0q2 sama cabai kat aku n0h..haha

Elie Lily said...

sharing is caring kn? :)

munirah said...

akak, yeaaahhhh :D

munirah said...

kem, tak mboh :p haha 1 seringgit 1 seringgit 1 seringgitttttt ! haha

munirah said...

elie , ha'a :) mari kita buat samasama mari :)

munirah said...

elie , ha'a :) mari kita buat samasama mari :)