Assalamualaikum :) i'm Munirah. this is my blog. i'm writing things that bugged in my mind, do respect me if u wanna me to respect u :) family . friends . him :) they are all mine. i become stronger with them by my side :)

Friday, February 1, 2013

[Resepi] Potato Pancake


Assalamualaikum

Resepi ni inspired by potato pancake yang Lee Hyo Ri buat time variety show Family Outing(FO). FO nih best gilo bak hang ! haha kelakar gilaa. Pengacara die Yoo Jaesuk. Before die jadi hostkan Running Man, die hostkan fo *kalau tak silap lahhhh haha

Resepi ni as simple as ABC kot ! semua i really meant SEMUA orang boleh buat hihi

Bahan-bahan
  •          Kentang

Peralatan
  •          Penyagat
  •          Penapis teh or apa apa penapis untuk halusss punya lahhh

Cara-caranya

  •         Mula-mula sagat kentang tuh guna penyagat
  •          Then, perah kentang sampai tiade air, makesure air kentang tuh simpan, ada gunanyaaaa taw haha
  •          Then , air tuh buang slow slow and nanti akan Nampak ada mendapan *mendapan eh ayat die* haha balun lah alaa mcm ada yang kat bawahhhh tuh. Benda tuh starch, digunakan untuk macam lekatkan potato pancake tuh nanti.
  •          Amek starch tuh campur dengan kentang yang diperah pastu leperkan dan goreng.

Senang jeh kannn  simple kot ! HANYA guna kentanggg sahaja. selamat mencuba :)

Sekian.

No comments: