Assalamualaikum :) i'm Munirah. this is my blog. i'm writing things that bugged in my mind, do respect me if u wanna me to respect u :) family . friends . him :) they are all mine. i become stronger with them by my side :)

Sunday, April 10, 2011

sebentar bersama ayah tersayang :)

part yang paling aku suke dalam hidup ni ialah biler aku ade mase dengan ayah aku je :D i meant kuar ngan ayah teman die g sana sini..mintak die beli aiskrim :D haha

and dijadikan entry nyer, aritu kiteorg kuar g otk nak beli brg and then g kedai mamak kat mutiara gombak nak parut kelapa .

well, mamak cashier tuh dah 4 tahun keja kat malaysia.. opsss silap..india tuh lah :D die original dari india okeyh ! and die fasih cakap melayu :D hebat bukan ? tapi citer yang ayah aku ceritakan nih..oppesite sket ngan india nih :D

alkisah..tersebut lah kisah di zaman dalam 1990-an jugak lah :D ade seorang laki nih.. die tinggal dan dilahirkan di selatan thailand..mane sana masih mengamalkan bahasa melayu sebagai bahasa pengantara ( betul ke ehhh ? ) haha jadi laki nih kita namakan A okeyh ? senang sket :D si A ni jarang kuar dari kampung dia salah satu sebab nya ialah die tak boleh bercakap thailand :D and one day tuh die kuar g bandar sorang2 (  macam hebat je an g sorang je ? )

disebabkan malang yang datang tidak berbau dan kite tak tahu.. si A ni terasilap naik bas yang mana bas yang ptot die naik menghala ke selatan thai tapi die naik bas yang menghala ke utara thai ! macam mana nih ? die tak leh cakap thailand kann ? jadi die menjadi seperti kutu raya kat tepi kaki kaki lima..tido makan macam meminta sedekah..tapi si A tak pernah cakap..sebab tiade siapa yang die rase faham akan die.. nak dijadikan cerita si A ni dibawa and ditempatkan di satu tempat lah.. ( macam rumah orang tua tua lah senang cakap :D ) semua orang dekat tempat tuh ingat si A ni bisu sebab die tak pernah cakap :D

and one fine day come at last :) datang lah sekumpulan pelajar ( ala macam bakti siswa gituuu :D ayah aku cakap lah ) si A senyap lah seperti biase..and tetibe die dengar pelajar pelajar tu ada yang cakap melayu ! die rase sangat gembira :D mungkin doa nya dimakbul Allah :) pelajar pelajar nih hantar die pulang ke kampung die :)

keluarga si A ni sangat terkejut ! sebab deorg even dah wat tahlil dah sebab ingat si A ni dah meninggal dunia .

the end :)

cerita ni sebenarnya macam aku tak tahu nak kaitkan macam mana :D tapi korg tengok.. laki india tuh keja 4 tahun je pon dah boleh fasih cakap melayu.. tapi si A, walaupun dilahirkan di thailand, bahasa thailand pon die tak reti :D hanya bahasa melayu je :D hebat an bahasa melayu ? haha senang di pelajari :) ( lagi takde kaitan ! )

p/s aku tak tahu lah nape aku nak tulis sal nih :D haha

p/s/s penat wooo arinih :D kena tidur awal :) esok pagi ingt nak masak spaghetti as breakfast :D

avios :D

No comments: