Assalamualaikum :) i'm Munirah. this is my blog. i'm writing things that bugged in my mind, do respect me if u wanna me to respect u :) family . friends . him :) they are all mine. i become stronger with them by my side :)

Tuesday, May 31, 2011

melayu mane yang tak pernah tak termakan babi (?)

assalamualaikum :)

baru je bace email yang ma aku send malam tadi :D ( walaupon die kat ruang tamu aku kat bilik :D )


ni haa, bace lah -,-
Artikel di PPIM, di sini
DNA BABI DLM BAHAN KEK DAN ROTI SR
Saya petik:
[Mstar] Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia mendedahkan penemuan mengejutkan iaitu asid deoksiribonukleik (DNA) babi di dalam bahan ramuan Whole Egg Powder dan Whole Milk Powder yang digunakan syarikat Puratos Malaysia Sdn. Bhd. 

Lebih memeranjatkan, blog 
Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM),http://persatuanpenggunaislammalaysia.blogspot.com turut mendakwa bahawa bahan-bahan berkenaan kini dikatakan digunakan oleh rangkaian kedai pembuat kek terkenal dalam produk mereka yang sebahagian besar pelanggan adalah masyarakat Islam. 

Laman web 
www.halal.gov.my milik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyebut, mesyuarat yang diadakan pada 12 Mei lalu memutuskan permohonan Puratos Malaysia Sdn Bhd adalah tidak berjaya berikutan penemuan DNA babi berkenaan. 

Jakim turut menyenaraikan bahan makanan itu digunakan rangkaian kedai kek berkenaan....
8.
TALENTO BROWNIES CONCENTRATE SECRET RECIPE
BRAND: PURATOS 
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
30/11/2011

9.
TALENTO CAKE CONCENTRATE SECRET RECIPEBRAND: PURATOS
-PURATOS MALAYSIA SDN. BHD.
30/11/2011



P/s: Boikot, selagi tiada tindakan diambil! Yang sudah termakan, yaarrkkkk! Cerita fasal BABI, saya pernah terbaca sindiran "Melayu mana yang tak pernah termakan babi?", mungkin ada benarnya!!!
     --------------------------------------------------------------------------------



biler bace je rase terkejut giler kot ! aku dah lah suke makan choc indulgence :( bape banyak babi dah ni aku telan ni ? haishhh =,='

aku pelik betul lah kadang kadang, kalo ade babi, macam mane boleh dapat 'halal' ? musykil musykil -,-'

p/s hari tu meat ball ikea, ni secret recipe plak, hurmmmm tapi meat ball ikea tuh dah disahkan halal :D harap harap secret recipe pon same lah eh eh :D

4 comments:

syue said...

eeee mun makan babi! hahahahaa

munirah said...

kau tipuuu kalo kau tak pernah makan secret recipe :D haha

amalina sahaja said...

eh tak silap secret recipe tu halal dh kot.
wallahualam.

munirah said...

amalina, tu lah masalah nye, tak tahu :( nak choc indulgence :D haha