Assalamualaikum :) i'm Munirah. this is my blog. i'm writing things that bugged in my mind, do respect me if u wanna me to respect u :) family . friends . him :) they are all mine. i become stronger with them by my side :)

Tuesday, March 29, 2011

menternak lemak :D

disebakan aku mempunyai mase yang lapang nih.. aku isikan nyer dengan memasak :) pagi bagun tak masak..tengah hari lah brunch aku masak ( kalo rajin lah ) and dinner untuk family aku..


nak dijadikan entry nyer..aku masak spaghetti brunch tadi :D aku dah banyak banyak kali je masak spaghetti ni..tapi tetibe cam rase macam nak share lah an care nak wat spaghetti sedap macam aku buat ( okeyh perahsantan ! ) haha

bahan-bahan nyer :


ni bahan wajib : spaghetti , tomato puri , and daging cincang.


ni bahan optional : planta, oregano, and susu cair . maaflah kamera burok aku ye :D

  • bawang besar ( kaler kuning tuh, potong dadu )
  • bawang putih (hiris kalo taknak rase sangat tumbuk je )
  • tomato
  • carrot ( potong dadu )
step 1 : untuk spaghetti nyer :)
rebus air..masukkan garam..dah didih masukkan lah spaghetti tuh..tunggu pe ag, then letak planta sikit ( supaya tak melekat lah ) and kacau dengan kerap (supaya die tak lekat ye )

p/s air rebusan spaghetti jangan dibuang :) ( ade guna nya )

step 2 : untuk kuah

rebus tomato, then tanggalkan kulit die..and potong dadu..

panaskan minyak..tumis bawang putih..baru masukkan bawang besar ( jangan sampai hanggit ye :D ) pastu masukkan daging cincang..bagi die sekata lah eyhh..jangan tergumpal sini sana..

then masukkan carrot yang dipotong tadi..and goreng lagih..pastu masukkan susu cair..biar sampai susu tu meresap dalam daging cincang tadi..

pastu masukkan lah tomato puree and buah tomato yang dah dipotong dadu..and masukkan air rebusan spaghetti tadi ( ade guna an ? kitar semula lah ) and kacau lah..

and last sekali masukkan oregano and garam secukup rase :) masukkan oregano nih..wat rase die sedap :)

and taraaaaaa ...
nampak cam sedap tak ? haha

ingat petang tadi nak post entry nih..tapi di atas sebab sebab yang tidak mengizinkan..malam baru aku tulis :D disamping cik fateen dok kate aku gegeh and suh tulis gak ! haa..nah teen ! nnt wat untuk aku plak ye :) 

selamat mencube ye :D haha ( dah macam konon bajet chef terkenal lah plak ;p ) haha

sekian , assalamualaikum :)

7 comments:

melle amir said...

ala macam mana ni, aku tak reti masak begini. haha

munirah said...

haha tape tape belajar lah :D

Izat Tarmizi said...

Lama tak buat spagheti,hehe

kalau buat suka taruk daging cincang bnyk2,cendawan button bnyk2 lepas tu bila nak makan,tuang kuah macam makan mee kari..terbaik!

munirah said...

haha wat lah :D kalo taruk cendawan pon sedap :) tapi time wat tuh xde lah plak :D haha

Balkis said...

looks yummy..nyum nyum

nur ikhyar dee said...

wow!

boleh try nanti nie...dah lama nak masak spageti tapi tak reti...

thanks !

munirah said...

balkis : amat lah sedapp ! (tak malu) boleh lah cube :)

ikhyar dee : try lah ye :)selamat mencuba and menjadi :)